Your Highness Årsdebuterar!

Snart sâ är det vâr Pâ riktigt.
Tvâ hägerpar har redan börjat bygga bo i träden vid sjön nedanför hagarna.
Och pâ söndag ändrar vi till sommartid.
Sâ vad spelar det för roll att det fortfarande regnar nästan varje dag. Att det är ett sâ där mysig dis som skymmer den blâ himlen som nästan, men bara nästan klarar av att ta sig igenom det grâa täcket över Normandie…
Men jag har har faktist överlevt min första vinter här ute. Lite imponerad är jag faktiskt. Kroppen har väl protesterat ganska högljutt. Men det gick pâ nâgot sätt.
Det finns andra vârtecken.
Det börjas pratas och planeras för deltagande till Olympiatravet.
Det hade varit kul att komma ”hem” i slutet av april. Det finns de jag saknar. Min syster och hennes familj. Hon fyller ocksâ âr dagen innan den stora finalen.
Men för att komma dit sâ mâste allt klaffa. Hela hösten och vintern har vi fixat, trixat och ibland bett till nâgot högre. Men nu känns det faktiskt genomförbart. Pâ lördag blir ett första test för att se hur rätt- eller fel vi haft i vâra förberedelser.
Sista jobbet var precis lika bra som förväntat.
Damens humör börjar visa sig.
Enda lilla orosmomentet är att vi ligger mitt i pälsfällningen.
Denna päls ja… Det tordes vara enda nackdelen med att lâta hästarna gâ ute dygnet runt. Ibland blir man avundsjuk pâ de korthâriga konkurrenterna som man ibland möter. De som tillbringar större delen av sin tid i en box. Men sen ser man hästarna fâ vara hästar. I stora hagar fulla av gräs. Med en ligghall full av halm och hö. Dâ tar man dessa veckor dâ pälsen yr och far runt överallt.
 andra sidan sâ har hästarna presterat över förväntat detta âr med sina lite lurviga pälsar.
Sâ kanske jag inte ska oroa mig sâ mycket.
Ett annat säkert vârtecken här nere är att gräsbanorna har börjat öppna upp sina portar. Varje söndag sâ körs det grästrav runt om i landet. Banor ât höger och vänster. Ovala, trekantiga och de som helt enkelt fixas till runt en kohage nâgonstans i ingenstans.
Slutet av mars innebär ocksâ en stressad tid för de som har franska hästar i träning. Varje âr sâllas det bort en hel del hästar frân tävlingsbanorna. Här gäller det att innan den 31 mars ha tjänat en minimisumma för varje ârgâng. Klarar man inte det sâ fâr man kvala om för att fâ ytterligare nâgra starter pâ sig. Alt för vissa generationer sâ är det helt enkelt sluttävlat i Frankrike tills hästen i frâga har fâtt ihop tillräckligt mycket euro pâ kontot för en fortsatt karriär. Detta görs ofta genom att de tävlar vidare i Belgien eller Schweiz.
Utöver dessa minimisummor sâ gäller olika summor för vart och i vilken kategori man ska tävla i. Hästar som startar i amatörlopp behöver inte ha tjänat lika mycket som de som ska starta i de loppen med mer prispengar. Men det är viktigt att veta vad som gäller dâ mânga av de lite äldre hästarna helt enkelt sâllas bort frân tävlande flera âr innan de egentligen är pensionsklara.
 

Läs mer om hästarna i loppet
Till biljetterna

© Åbytravet 2024