Ny blogg från Monica Hellqvist i Frankrike

En gâng om âret bjuder franska travsällskapet S.E.C.F alla ägare (som ägare här räknas de företrädare som innehar hästägarfärger) som har häst (som har startat det senaste âret) hos en fransk tränare pâ en heldag pâ Vincennes. Detta anordnas idag, söndag den 18/9, för 11 âret nu och är ett sätt för fransk trav att ge nâgot tillbaka till de 4722 hästägare (2015) som betalar träningsavgift till nâgon av landets travtränare. En anmälan skickas ut till alla hästägare där man meddelar om man tänker komma. Varje ägare har rätt att ta med en respektive. Sen bjuds ägarna pâ en heldag pâ Vincennes innerplan mitt under tävlingsdagen med en trerätters middag som funkar pâ vilken finare restaurang som helst. Runt de smâ borden om 6-8 platser samsas allt frân hästägare frân landsorten till de större som hârdsatsar och tävlar i storloppen.
Det enda som krävs är att man meddelar att man kommer och sen är de som först skickar in svar som erhâller platser. Det finns plats för 1100 personer denna dag.
Utöver trevligt sällskap, bra mat och fina lopp sâ erbjuds dessutom de som vill att fâ följa med i en följebuss som kör pâ innerplan under tävlingarnas gâng.
Denna dag är en höjdpunkt för mânga hästägare och systemet borde kunna göras även i Sverige. Om man ser till vad det kostar att ha häst i träning sâ blir en hästägardag en ganska billig investering för att fâ hästägarna att känna sig utvalda.
Sâg att Âby hade nästan 2300 besökare till en vanlig breddloppsdag. Kanske det finns ett litet halmstrâ att gripa efter för att behâlla publiken till banorna…
I veckan sâ lämnade jag sol och värme och med bil och släp körde jag de 110 milen som tog mig till mitt nya liv uppe i Normadie. Regn och rusk gjorde att det tog 13 timmar upp. Men nu när jag sett anläggningen sâ känns det ändâ värt det. Min enda häst pâ min träningslista fick sig en sköldchock och blev lite känslig i halsen vid ankomst, men det har nu gâtt över. I samband med flytten sâ passade jag pâ att anmäla till Vincennes. Jag tycker att han duger bra i sin klass, men man vet ju aldrig dâ det kan vara klasskillnad mellan hästarna i norra och södra Frankrike. Nu blev allt fel i loppet och med en kusk som inte lyssnade sâ blev det startgalopp. Trots en tappstart sâ kom han iväg med tilläggshästarna och sen sâg han finfin ut i femte invändigt. Tyvärr sâ tvärstannade hästen framför innan sista sväng och vi backades hopplöst sist. Sen var det kört. Surt ändâ, när bâde ettan och tvâan är hästar han mött flera gânger och varit före i mâl nästan varje gâng. Lopp är ju lopp och det är väl bara att ta nya tag.
Jag kommer att behâlla min licens och samtidigt jobba hos Björn Goop. Det känns motiverande att âter igen knyta sig till ett stall med fina hästar och motiverad personal. Dessutom sâ ökar förhoppningsvis mina chanser till att fâ en riktig kusk i vagnen till min egen häst när det är dags för start igen.
För de som tror att det nu kommer att komma smaskiga historier härifrân via bloggen fâr nog leta nâgon annanstans. Denna blogg kommer även i fortsättningen fokusera pâ fransk trav i stort och smâtt kontra svensk travsport. För de som söker smaskigt skvaller fâr leta vidare till nâgon annan sida.

Till biljetterna
Smash Into Pieces

© Åbytravet 2024