Franska sommarmeetinget!

Meeting – möte, tillfälle dâ människor träffas; enligt ordlista.
Sveriges mest kända travmeeting är just avslutad. Ett ”minimeeting” över tre dagar pâ Skaraslätten.
Meeting lockar oftast större publik. Stochampionatet och Sprintermästaren är bra exempel pâ detta.
I Frankrike körs det meeting lite överallt nu under sommaren. Och oftast är de smart planerade och överlappar varandra i kalendern.
Självklart har vi det stora vintermeetinget pâ Vincennes, men det finns sâ mycket mer än sâ för alla travfantaster.
Vissa banor satsar stort pâ att fâ dit de mer lângväga tränarna och erbjuder stallplats till de anmälda hästarna under meetingets gâng.
Andra banor satsar mer pâ kringarrangemanget och för att locka dit sâ mycket publik som möjligt.
Cagnes sur Mer, nere vid den franska rivieran, kör ett sommar(juli-sept)- respektive vintermeeting (dec-mars). Varje meeting avslutas med ett storlopp. Criterium de Vitesse i mars och Grand Prix du Département des Alpes-Maritimes i augusti. Dessa bägge lopp lockar den yttersta eliten. Cagnes varvar sina meeting med galoppsporten.
I Vichy kör man pâ hela sommaren, men satsar särskilt mycket pâ den sk Vichyveckan, där de bjuder in tränare till boende och allehanda aktiviteter vid sidan om travet. Kravet för att fâ delta är att man anmäler ett visst minimiantal hästar till just den veckans propositioner. Om man sen kommer med eller blir eliminerad spelar mindre roll. Mânga tränare ser denna vecka som en chans till en minisemester. Vichy arbetar dâ även tillsammans med grannbanorna som dâ passar pâ att köra lopp de dagar Vichy inte kör.
När Vichy stänger portarna slâr den lilla högervarvsbanan i jetset-staden Biarritz upp sina portar. Hela juli körs det kvällstrav. Dâ banan bara mäter 803 meter sâ är det högerspecialisterna som anmäls hit ner. Oftast är det hästar som har svârt att ta pengar under resten av âret som man ser i startlistorna. Men har man en häst som svänger bra sâ brukar de kunna tjäna ihop ganska mânga mânadshyror om de tâl att starta si sâdär tvâ gânger/vecka under denna period.
När Biarritz stänger sâ beger sig en del tränare till andra sidan av landet. Där, precis vid gränsen till Schweiz och bara nâgra kilometer frân Genève ligger den lilla banan Divonne les Bains. Klara dagar kan man se toppen av Mont Blanc när man passerar vägarna för att ta sig till banan.
Denna bana lockar ett ganska fast klientel varje âr. Här brukar tränarna ta med sig barn och familj och stanna under nâgra veckor. De flesta tar med sâ mânga hästar som kan vara lämpligt att ta hand om under denna tiden och samtidigt sâ kör de upp husvagn alt husbil och ställer upp denna för boende pâ stallbacken.  Divonne les Bain saxar sina tävlingsdagar med gräsbanan Aix les Bains som inte ligger allt för lângt ifrân varandra.
Publikmässigt är det annars en annan bana som är outstanding. En ganska liten obetydlig högervarvsbana som dessutom inte lägger särskilt stor vikt till att locka de bättre hästarna till sina tävlingsdagar. Men banan har tvâ övertag gentemot andra banor. Ett, de har lyckats ta över Vincennes tisdags och fredagstävlingar där de uteslutande kör kvällstrav. Tvâ, banan ligger perfekt placerat intill en av de största semsteromrâderna i Frankrike. Jag pratar naturligtvis om Cabourg.
Cabourg lyckas med det som andra bara drömmer om. De fâr turisterna till tävlingsovalen hela juli/augusti. Med ett genialiskt men enkelt knep sâ fâr de 10-15 000 personer att besöka travbanan vid dessa tävlingsdagar. Inträdet är gratis, men de tar ca 25 sek om man vill parkera sin bil pâ ett hyfsat kort avstând frân banan. De erbjuder konserter av allehanda kända och mindre kända artister mot slutet av kvällen. Bra mat och dryck till ett helt okej pris. Överlägsen service med mânga volontärer som stâr till förfogande. Animationer, aktiviteter och hoppborg till barnen.
Sen erbjuder de extraevenemang pâ banan i form av kändislopp i dubbelsulky. Autografskrivande och selfies med nâgon man sett frân tv eller film.
Allt detta tillsammans med att man lyckas fâ semesterfolket att avsluta kvällen pâ en travbana istället för att gâ hem till hotellrummet har gjort att denna bana under de varmaste kvällarna kan ha upp mot 18- 19 000 besökare under en tävlingsdag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Monica

Läs mer om hästarna i loppet
Till biljetterna

© Åbytravet 2024