HELT NYTT ÅBY STORA PRIS

Åby Stora Pris görs om från grunden och blir från nästa år ett långlopp över 3140 meter auto. Med ett förstapris på två miljoner kronor blir Åby Stora Pris världens största stayerlopp med bilstart och ambitionen är att kunna locka Europas bästa hästar.
– Det kommer att bli tolv hästar bakom bilen, ett antal wildcards och sedan vanlig anmälan och med det här upplägget har vi alla förutsättningar att erbjuda ett internationellt storlopp helt i publikens smak, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.
Åbys styrelse ställde sig på tisdagskvällen bakom den nya utformningen, som också innebär att hela Åby Stora-helgen skall utvecklas för att bli ännu mer attraktiv ur publiksynpunkt.
– Åby Stora Pris ska vara något stort och fint och nu har luften gått ur nuvarande heatupplägg. Det känns skönt att skapa ett nytt lopp som sticker ut i storloppskalendern, både prispengamässigt och med ändrad distans, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.
– Vi har kört Lyon Grand Prix med liknande upplägg de senaste två åren och det har varit kanonlopp. Med hela 2 miljoner till vinnaren kan Åby Stora Pris bli hur stort som helst. Eventuellt startar vi ett samarbete med någon bana i Frankrike och Sverige angående uttagningslopp, säger Jon Walter Pedersen.
ÅbyTravet kommer att skapa en helt ny dag kring Åby Stora Pris, men utformningen är inte helt klar ännu. Ett samarbete med Solvalla angående propositioner och dylikt kommer att inledas.
Fredagsduellen, som körs under lunchtravet dagen innan, kommer fortsätta så publiken kommer även fortsättningsvis att bjudas på ett skiljeheat under helgen.
-Vi kommer stärka både fredagen och lördagen sportsligt för att lyfta hela helgen, säger Jon W Pedersen.

Historik

  • Åby Stora Pris har körts sedan 1936 och har en anrik historia, men loppet har bytt skepnad flera gånger.
  • År 1978-1995 kördes det som ett lopp över 2140 meter och fick klassiska vinnare som Legolas (1983) och Zoogin (1995).
  • Zoogin försvarade sin titel 1996 då loppet kördes som två försök, där de fyra främsta från respektive försök gick vidare till final. Medeldistans gällde även här.
  • 2001 var det förra formatet tillbaka med ett lopp, över medeldistans.
  • Det nuvarande formatet, två heat med samma hästar över sprinterdistans och ev skiljeheat, har körts sedan 2005.
Smash Into Pieces till Åbytravet 10 augusti

© Åbytravet 2024