Rapport från SM

Very Kronos stod för en mäktig Insats då hann vann årets upplaga av Svenskt Mästerskap på nytt världsrekord. – Hästen har straffat ut sig med galopp många gånger så det var verkligen skönt att han fick vinna, sade kusken Erik Adielsson

Segertiden skrevs till 1.11,6a/2.640 meter. Den av Svante Båth-tränade sexåringen öppnade pilsnabbt och anförde därefter varje meter, trots att farten var väl uppskruvad hela vägen.

Titelförsvararen Milliondollarrhyme slutade tvåa och Cyber Lane inkom som trea.

– Idag var han väldigt bra, konstaterade Adielsson efter segern värd en halv miljon kronor.

Solvallatränaren Timo Nurmos har vunnit det mesta som går att vinna i svensk travsport, men någon triumf i Sto-SM hade han inte räknat in före lördagen.

Nu blev det ändringen på den saken då Hevin Boko fortsatte visa härlig höstform. Körande Mika Forss kuppade sig till ledningen halvvägs in i loppet och Hevin Boko sträckte på sig fint när det betydde som mest.

Eskilstunaamatören Malin Bergströms ögonsten Galactica vann Monté-SM i lag med Anna Erixon. Att ta rygg på den hårdragande favoriten Rajesh Face var ett klokt drag, men det ska samtidigt sägas att Galactica hade offrat mycket kraft själv för att komma till ledningen. Den forna Stochampionatsvinnaren kämpade sig förbi sista 100 meterna och lade därmed beslag på den kvartsmiljon som låg i potten.

Även Montéryttar-SM avgjordes under lördagen. Emilia Leo levererar för jämnan i sadeln och vann nu med Gretzky Boko.

Frank Nilsson vann Amatör-SM i lag med Peter Untersteiners Reddington. Den forne lärlingen som under många år tävlade frekvent i just V75-sammanhang visade med eftertryck att takterna sitter i då han stod för en perfekt avvägd styrning.

Victor Rosleff tog hem Ungdoms-SM bakom arbetsgivare Jerry Riordans Echelon. Att våga ladda med full kraft från bricka åtta bakom bilen och direkt skaffa sig en framskjuten position var ett vinstgivande drag.

Linda Sedström tog sin andra seger i Dam-SM. För två år sedan vann hon med stallets egna Final Dream medan årets vinnare var Ulf Stenströmer-tränade Final Dream.

I samma lopp gick hästen Untilwemeetagain omkull i slutkurvan och kunde direkt dödförklaras av veterinär på plats på Åby.

Travbanan följer Svensk Travsports direktiv rörande hantering av sådana här ärenden och hästen kommer att obduceras av Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

FAKTA SM-VINNARNA

Svenskt Mästerskap: Very Kronos – Erik Adielsson (Tränare: Svante Båth)

Sto-SM: Hevin Boko – Mika Forss (Timo Nurmos)

Monté-SM: Galactica – Anna Erixon (Malin Bergström)

Montéryttar-SM: Gretzky Boko – Emilia Leo (Morten A Pedersen)

Lärlings-SM: Echolon – Victor Rosleff (Jerry Riordan)

Amatör-SM: Reddington – Frank Nilsson (Peter Untersteiner)

Dam-SM: Rally Gunnar – Linda Sedström (Ulf Stenströmer)

Läs mer om hästarna i loppet
Till biljetterna

© Åbytravet 2024