Dejligt i Danmark och Fransk unghästträning

Nedräkningen inför Elitloppet har just börjat. Lottningen är klar. Spekulationerna kan börja. Bold Eagle blir dunderfavorit. Det ryktas om att han testats utan sin borste runt bettet och att det inte föll väl ut. Kanske det i sâ fall skulle betyda att han har svârigeter att svänga alternativt bryter ut en del. Fördel dâ till den som fâr rygg pâ honom och som sen kan köra rakt fram när/om Bold bryter ut pâ upploppet.
Det ryktas ocksâ om att Nuncio hittills har körts passivt hela vâren och att vi kommer se en helt annan Nuncio nu pâ söndag.
Jag hoppas verkligen att det stämmer. För det vi alla vill se är ju ett toppmöte mellan dessa herrar.
Det är väl ocksâ alla dessa spekulationer som höjer stämning och spänning.
Förra veckan var vi i Danmark. Min första start pâ dansk mark trots 25 âr i gemet. Det var ett bra arrangemang. Snyggt upplagt och välkomnande av de pâ banan. Servicenivân var outstanding. Bra uppstallning för häst och bokat och betalt hotellrum för oss aktiva. I hotellets foajé lâg en hög fribiljetter till tävlingarna som delades ut till alla boende pâ hotellet.
För oss blev det en oturlig galopp in pâ sista varvet. Men vâr häst visade att hon är kraftigt pâ gâng och det blir intressant inför framtiden.
Nu har jag varit ”hemma” i Sverige i snart fyra veckor. Tiden gâr fort, men jag börjar längta tillbaka till Frankrike igen. Jag trivs dock bra i omgivningen och med människorna, men det är ändâ inte här jag hör hemma.
I Frankrike har vi förutom ett gäng fina starthästar ocksâ Björns nya unghästprojekt att fokusera pâ.  Sista kullen unghästar jag körde in var T och U ârgângen i Frankrike, sâ det var nâgra âr sedan. U ârgângen blev bäst där 4 av 6 inkörda blev miljonärer och alla kom till start.
När vi kört in hästar i Sverige har det varit den klassiska modellen medan den franska modellen skiljde sig i slutfasen. Jag har dock alltid hâllit pâ den svenska modellen där mycket hantering och tömkörning varit den viktigaste grunden innan man gâr in i fas 2. Men här sâg jag tidigt fördelen med det franska tänket. (Nu fâr vi ha i âtanke att vi körde in ganska sent pâ hösten och att franska hästar är större och grövre än vâra svenska unghästar.) Efter tömkörning sâ red vi in hästarna (givetvis med lätta lärlingar pâ ryggen) och sen fick de joggas för sadel tills de var helt reglerbara och känsliga i munnarna som vi ville ha dem. Sen satte vi pâ vagn och dâ var omställningen oftast marginell och varken käkremmar eller slaggjordar behövdes.
Nu blir det dock den svenska modellen fullt ut, dâ vi ska jobba för tidig inkörning tidigt för att sedan jobba med framförsikt inför nästa âr och en förhoppningsvis tidig individd som inte stressats fram. Detta pâ de bästa beten som finns i Frankrike. Det blir en intressant sommar.
Sâg att en av mina bästa hästägare sedan min âbytid ska snart pensioneras frân sin tjänst som vd pâ min gamla hemmabana. Kanske snart dags att skaffa häst för en Frankrikesatsning; eller vad säger Monsieur Andréasson…
// Monica Hellqvist

Till biljetterna

© Åbytravet 2024