031 - 706 66 00
info@aby.travsport.se

Finsk jätteskräll i Åby Stora Pris

Det blev en finsk jätteskräll i Åby Stora Pris. Midnight Hour (bilden) vann skiljeheatet mot Muscle Hustle i en hypersnabb avslutning. – En otrolig känsla. Jag fattar fortfarande inte att jag har vunnit, sa Ikka Nurmonen efter familjesegern där pappa Ossi tränar vinnaren. – Jag är mycket stolt, det är underbart, sa Ossi Nurmonen.
Regnet öste ner över Åby den här lördagen och banan betecknades som något tung. Det blev en riktig smällkaramell i det första heatet av Åby Stora Pris när Midnight Hour spurtade till vinst via open stretch från rygg på ledaren. Finländaren var minst spelad i fältet men vann enkelt för Ikka Nurmonen.
– Han fick ett perfekt lopp och är stark. Såg fin ut. Han har tjänat mest pengar av alla hästarna i loppet i år, sa tränaren Ossi Nurmonen.

Favoriten Volstead orkade inte alls från ledningen och Muscle Hustle galopperade kort efter start (körde upp i vagn, enligt Robert Bergh som tog på sig den galoppen). Tvåa blev bra spurtande Turno di Azzurra och trea B.B.S.Sugarlight.

Muscle Hustle spetsvann andra heatet

Favoriten Muscle Hustle vann det andra heatet efter ledning från start till mål. Men han blev tufft utmanad över upploppet av Turno di Azzurra som var mycket duktig som tvåa efter en tung resa utvändigt om ledaren. Muscle Hustle såg för ett kort ögonblick slagen ut, men kontrade till seger.
– Det var jäkligt skönt. Det kändes lite jobbigt hundra kvar och jag tänkte det här håller nog inte. Han sprang ner när jag ryckte norsken och jag fick inte den kicken jag trodde, men han skötte det själv. Det är en enorm häst och vilken utveckling han har haft som fyraåring, sa Robert Bergh.

Midnight Hour på speed i skiljeheatet

Det blev därmed ett skiljeheat mellan Midnight Hour och Muscle Hustle, där den sistnämnde blev favorit. Robert Bergh var inte intresserad av ledningen med Muscle Hustle utan lät Midnight Hour ta täten. Det var rena krypcasinot där finländaren anförde i 1.21-tempo innan farten skruvades upp i sista sväng. Då gick det undan värre när Bergh vred ut Muscle Hustle och i en visslande avslutning duellerade de båda över upploppet. Trots att Muscle Hustle avslutade sista 400 metrarna efter 1.05 så fick han inte tag i Midnight Hour. Han vann säkert för en överlycklig och smått chockad Ikka Nurmonen som vevade armen i en segergest.
– Jag fattar fortfarande inte jag har vunnit, det är en otrolig känsla. Jag hade först tänkt släppa ledningen till Robert Bergh, men han ville inte heller ha ledningen och då körde jag så sakta som möjligt. När det var tvåhundra meter kvar kändes det jättebra. Roberts häst kom närmare och närmare, men det var aldrig någon fara, sa Ikka Nurmonen.

Pappa Ossi Nurmonen som tränar var förstås jätteglad efter segern som var värd 1,2 miljoner kronor i skiljeheatet.
– Jag är mycket stolt, det är underbart. Hästen kom till oss för tio månader sedan och har vunnit ungefär 20 lopp så vi har bara lyckats bra med hästen. Det här är det största lopp jag har vunnit och den här dagen kommer jag att minnas länge, sa Ossi Nurmonen.

Lunch i Lyon
Bruce Springsteen 70 - Tribute
Glenn Strömberg 25 september
Svenskt Mästerskap 12 oktober

© Åbytravet 2019