Salutation de France

Monica Hellqvist jobbade tidigare som hästskötare hos bland annat Veijo Heiskanen. Sedan en tid tillbaka är hon Proffstränare i Frankrike och kommer blogga en del på Hört & Hänt framöver
320188_2257030620440_3523494_n
Tack vare, om man nu kan använda en trâkig händelse i ett bra beslut i samma mening, den hårda och fula drivningen av Damien Bonne som fick stora rubriker i Sverige under vâren, så kom nu de nya reglerna för drivningar i Frankrike och gäller frân och med 1 september. Vi är fortfarande långt från de Svenska, men Rom byggdes ju inte pâ en dag. Max 7 slag med pisken och tre olika etapper av böter och avstängning kommer att gälla. Som proffs kan man som mest fâ 600 euro i böter och 4 dagars avstängning. Medan amatörer och lärlingar kan fâ upp till 1 mânad pâ bänken och 600 euro i böter. Dessutom fâr montén samma regler som inom galoppen. Alltsâ att det blir förbjudet att ladda med handen ovanför axelhöjd. Vi är ett steg i rätt riktning.
Jag kommer frân en bra skola inom travet. Stall Veijo Heiskanen. Ett stall där hårt jobb vägdes upp av ett kanongäng till arbetskamrater. Travlivet är hårt. Mycket jobb och lite tillbaka. Mânga droppar av pâ vägen men ändå lyckas gamla minnen fâ munnen att höja sig lite. Vissa tänker jag på mer än andra, men en som ständigt får mig att le är den numera bortgângne Torbjörn Karlsson. Vår alias Kulan som mest vaggade fram och tillbaka på stallgângen med en penna i handen för att sköta sin tavla. Kulans gång var hans kännetecken. Han hade problem med ischias, vilket undertecknad ocksâ har efter en hästolycka för några år sedan. Sâ de dagar när kylan ligger på och jag har svårt att gå igång så tänker jag alltid pâ Kulan och resten av gänget pâ Balltorp. Faschinerande det är.
Det är den 1 september, âret är 2002. Solen skiner och det är runt 20 grader varmt. Pâ något mirakulöst sätt har jag häst i Svenskt Travderby. Efter en andraplats i försöket bakom stallkamraten Com Muscle sâ är vi nu där i finalen. 2640 meter bakom bilen. Spâr 6.  Chanslösa… Ja visst, men vi är där. Ägarna och tillika uppfödarna pâ Kungsbacka Âkeri vet om situationen och njuter nog av att bara fâ vara en av de tolv. I försöket hade vi Jorma i jollen. Till finalen väljer han i stället Perfect Sund. Så det blev Björn Goop som fick äran i stället. Kan vara fel ute dâ det gått några år sedan, men tror nästan att det var Björns första start i Derbyt.
Vi vet ju hur det gick… From Above vann, Gigant Neo tvåa och vi vi tog en hedrande âttondeplats. Tack ändâ Smasheroo för att ha varit deltagande under denna dag. Hur gick det då för Veijos andra häst Com Muscle; en hedrande femteplats efter en liten galopp med chefen själv i vagnen.

Smasheroo


Nutid och på måndag selar jag ut min hedershäst Vallant Elde till vârt sista lopp pâ sydkusten. Det känns bra att avsluta sejouren med lärlingen Nicolas Mortagne i vagnen. En hyperduktig kille, som trots att han är infödd i sporten genom att alla i släkten är tränare, fâtt jobba hârdare än mânga andra för att vara där han är idag. Nicolas har dessutom varit kusken som vunnit för mig bakom svenskhästarna Bazir Dimanche och Prada Secret.
Efter denna starten sâ planeras en återresa upp till kyligare breddgrader. För det är faktiskt så. Allt ovanför Lyon är norr för ”oss” sydbor. Bara att börja leta fram regnkläderna gör att jag får ont överallt. Men jag är väl frân Sverige…
 

Lunch i Lyon
Bruce Springsteen 70 - Tribute
Glenn Strömberg 25 september
Svenskt Mästerskap 12 oktober

© Åbytravet 2019