031 - 706 66 00
info@aby.travsport.se

Fin Åbyhelg!

Kulltoppen Diamanten fortsätter att glänsa. I Ragnar Thorngrens Minne blev det en enkel seger på 1.12,5a/2.140 meter före stallkamraten Explosive Merlot.
– Nu blir det troligen en paus för Diamanten, konstaterade Robert Bergh i Åbys vinnarcirkel.
Efter andraplatsen bakom Global Trustworthy senast hittade Diamanten tillbaka till vinnarspåret på lördagen. I Ragnar Thorngrens Minne för fyraåringar med 200.000 kronor i förstapris blev segern mycket bekväm. Efter startrusningen lämnade Bergh andra utvändigt efter 500 meter och tog över ledningen från Unicorno S.L.M kort därefter. Första 500 gick efter 1.08,6 och Bergh fick sedan dämpa i täten, med stallkamraten Explosive Merlot utvändigt om sig.
I en snabb avslutning gick sedan Diamanten undan i fin stil med gott om krafter kvar, före just Explosive Merlot som höll bra från dödens och Great King Wine. Unicorno S.L.M tappade sista biten och andrahandsfavoriten Phantasm Soa kunde inte ta så mycket i tredjespår sista 600 och blev oplacerad.
Segertiden var 1.12,5 och Bergh var av förklarliga skäl nöjd i vinnarcirkeln efteråt.
– Han var lite piggare och rappare i dag än senast. Han fick tung träning efter Sprintermästaren men fick lite lättare inför det här.
– Jättetrevligt att vi haft de här loppen åt Diamanten. Nu blir det troligen en paus. Jag har inget lämpligt lopp till honom, det är Breeders Crown som gäller för honom, men det är inte förrän i oktober. Sedan kan Frankrike vara tänkbart i jul. Det är Forspro AB med flera som äger.

Dagens mest odiskutabla seger tog Nobel Amok i Bronsdivisionens final (V75-7). Robert Bergh tog över täten efter 600 meter och sedan var det spel mot ett mål för Nobel Amok som bara stack undan med flera längder över upploppet på 1.13,1a/2.140 auto. Framtiden ser onekligen ljus ut för femåringen efter Zola Boko.
– I dag kommer han ut och äger banan. Han har en härlig kombination med det där runda och fina steget som ändå inte är jobbigt för honom. Det var tung bana i dag och när jag varvade visste jag egentligen inte om det hade gått fort eller inte. Men det kändes bra i tömmarna, han är en sådan talang. Det är mysigt att sitta och köra honom, sa Bergh. Det är Firma Trotekon Stables med flera som äger.

Helen Blomberg har en fin talang i Global Raceway som tillsammans med kevin Oscarsson vann Kommunals Lärlingserie. Kevin körde sig till ledningen efter 500 meter och sedan det defilering in i mål.   Detta var hästen fjärde seger i  den sjunde starten och Muscle Hill-avkomman går en ljus framtid till mötes. Ägargänget består bland annat av Stefan Persson och Yngve Wallgren.  Segertiden blev 1.14,6/2140 meter och det var 50 000 kronor i förstapris.

 
Veijo Heiskanens Uraia har en märklig historia. Hästens namn var länge höljt i dunkel, men nu är hon äntligen på tävlingsbanan – och det som en vinnare.
Uraia är hästen som verkligen förorsakat Veijo Heiskanen huvudbry. Då hon skulle anmälas fanns inget namn säkerställt mer än att det var ett kort namn på som började på bokstaven U. Veterinären försökte scanna in chipet på halsen, men hittade inget. Nya försök gjordes, men det tog tid. Nära två månader gick och hästen fortsatte att träna starkt, men vem var hon? Slutligen fick man fram identitetsnumret och namnet kunde fastställas till Uraia.
– Jag anmälde direkt till Mantorp som var banan som låg närmast till i tid. Jag ville ha ut henne så fort som möjligt, säger Veijo.
Sagt och gjort. Mikka Forss körde, men det var en del strul i loppet och hon åkte dit (tvåa). Hästen hade besvär i voltstart och tappade då Mikka var tvungen att ta en säkerhetsstart. Sedan gick hon nedåt 1.12 ett varv innan hon övertog ledningen på första sista långsidan, men in mot upploppet tröt krafterna.
– Inget att göra åt. Uraia hann visa att hon var bra för klassen, fortsätter Veijo.
Med detta i åtanke anmäldes hon till ett utslagningslopp på Åby, Fredagsduellen. Första heatet vann Masterglide och Peter Untersteiner. I andra heatet blev det en lätt seger för Uraia och Veijo Heiskanen som kört till ledningen tidigt trots bakspår. I finalen fick Veijo välja först då hans häst hade vunnit på snabbaste tiden. Så stod det i reglerna. Från spår ett försvarade Veijo spets och trots lovvärda försök från Masterglide kom denne aldrig förbi. Uraia var för bra och plötsligt har hon två raka.
– Jag får titta igenom propositionerna när vi kommer hem. Något bra lopp skall jag säkert hitta. Det känns skönt att veta att hon var så bra som hon lovat i träningen, säger Veijo som definitivt är tillbaka i matchen igen.
Vinnartiden i försöket var 1.13,3a/2140 meter. I skiljeheatet 1.13,1a/1640 meter där sista 500 noterades till 1.08,1.
– En bra spurt, men det gick ännu snabbare sista 400, summerade Veijo.
Uraias dagsförtjänst blev 80.000 kronor. 30.000 för försökssegern och 50.000 för finaltriumfen.

URAIA – Veijo Heiskanen

Lunch i Lyon
Bruce Springsteen 70 - Tribute
Glenn Strömberg 25 september
Svenskt Mästerskap 12 oktober

© Åbytravet 2019