031 - 706 66 00
info@aby.travsport.se

Trot Kronos vann Sommartravets final

Trot Kronos starkast i sommar

En häst med bottenlös styrka och en kusk som aldrig verkar bli gammal. Trot Kronos och Jan Norberg dominerade Sommartravets Final på Rättvik i bländande stil. – Det kändes bra hela vägen, jag var aldrig orolig, förklarade 71-årige Norberg sedan han tidigt parkerat Veijo Heiskanens ångvält i ledningen.
Det startade i regn och rusk med hot om tung bana. Det slutade med uppehåll, fartfester och en mäktig styrkedemonstration i dagens huvudlopp. Sommartravets avslutning på Rättvik blev underhållande med en imponerande finalvinnare. Detta sedan till synes evigt unge Jan Norberg visat sin erkänt oefterhärmliga förmåga att komma i väg i voltstart och lotsat omskrivet osnabbe Trot Kronos till front efter 800 meter från 20 meters tillägg.
Resten blev formalia trots att hemmaidolen och 30-faldigt mer meriterade On Track Piraten tidigt slöt upp på utsidan. Norberg kunde sitta lugn då han succesivt ökade farten bakom Veijo Heiskanens urstarke femåring.
– Det här är kulmen på sommartravet, finalen, så får man låna en sådan här jättefin häst. Det är inte alla dagar i veckan, mös Norberg och fyllde i:
– Det kändes bra hela vägen. Vi fick en pangstart. Jag hade som plan A att gå före de som stod 20 meter bakom, men så kom vi till ledningen enklare än så. Sedan var det lugna gatan. Jag tog inga tussar och var aldrig orolig. Det är Netcore AB med flera som äger Trot Kronos.

 

Raspberrysky hade tidigare tagit femte raka segern i Monté när hon vann Sommartravsmontén finalen. Trots många omstarter klarade Raspberrysky och avgjorde knappt men säkert mot. Den här gången med Jennifer L Oscarsson i sadeln. Det blev ett knallhårt upplopp mot Quality Q.C, som gjorde ett suveränt lopp, och den här gången drog det Veijo Heiskanen-tränade stoet det längsta strået. Raspberrysky har tjänat hela 344 000 kronor i år och det är Sky Investment som äger hästen.

Jennifer L Oscarsson styrde hem Dam-SM bakom Te Quiero Grif, efter ett snudd på perfekt genomfört lopp.
– Lite chockad är man, säger hon.
Jennifer L Oscarsson, så heter den nya svenska mästarinnan. Bakom Te Quiero Grif lyckades hon ta sin första SM-titel i sulkyn.
– Han gör ett fantastiskt bra lopp, hästen, säger hon efteråt.
Det var annars Jeppas Picasso, med Susanne H Osterling bakom sig, som inledde piggast. Ekipaget laddade på till spets och öppnade varvet på 12.0. Men med 900 kvar kom Te Quiero Grif fram utvändigt och kopplade greppet i sista sväng. Sedan vara det bara att smita ifrån på upploppet och korsa mållinjen på tiden 1.12,7.
– Det bubblar ju mest, lite chockad är man. Montélopp är jag van att vinna, men det är nästan roligare att köra sulky. Det känns lite mer på riktigt. Ska inte säga något illa om montén, men att köra är mer på riktigt, säger Oscarsson.
Hon passade även på att tacka arbetsgivaren, Åbytränaren Veijo Heiskanen, vars stallform är fantastisk för stunden.
– Får tacka mig chef som levererar hästar i toppskick hela tiden. Det är tack vare Veijo Heiskanen, som ställer i ordning så bra. Det är mest bara att hålla i sig.

Lunch i Lyon
Bruce Springsteen 70 - Tribute
Glenn Strömberg 25 september
Svenskt Mästerskap 12 oktober

© Åbytravet 2019