Dubbelseger till Bergh i Hamburg när Diamanten glänsten!

Pang till spets och loppet var över. Svenske toppfyraåringen Diamanten (bilden) infriade alla förväntningarna när han på söndagen vann Grosser Preis von Deutschland i Hamburg. – Utan tvekan min största seger i karriären, sa kusken Kim Eriksson (bilden) som med kort varsel fick ersätta hästens tränare Robert Bergh i sulkyn.
 I taxin på väg till Hamburg-Bahrenfeld ringde Kim Erikssons telefon. Det var Robert Bergh som berättade att hans flyg blivit inställt och han frågade om Eriksson kunde köra Diamanten i dagens huvudlopp.
– Allt det här känns lite surrealistiskt. Jag såg fram emot den här dagen ändå eftersom jag skulle hit och köra en av mina favorithästar, Star Advisor Joli, som gjorde ett bra lopp men tyvärr fick stryk, och sedan ringde Robert och jag fick en styrning till, och inte vilken som helst, sa Kim Eriksson, som trots det betungande ansvaret och ett tungt favoritskap inte darrade på manschetten när starten gick.
Från spår fem bakom startbilen laddade han mot ledningen och den tog Diamanten i ett nafs. Varvet från mål kom franske megastjärnan Django Riff upp utvändigt men trots att han kunde gå ner och vila i rygg på Diamanten en bit var han chanslös att utmana den svenske kulltoppen över upploppet.
– Han brakade till ledningen själv och sedan var det egentligen ingenting mer som hände. Hästen är så proffsig och han gjorde allting själv, sa Kim Eriksson.
Det var säsongen tredje storloppsseger för Diamanten som redan tagit hem Konungens Pokal och Sprintermästaren. Kilometertiden över de 2 200 meterna skrevs till 1.12,0 och segerchecken uppgick till cirka 730 000 kronor, vilket gjorde att saldot på Diamantens vinstkonto tickade upp till 5,4 miljoner kronor. Hästen ägs av bland andra ishockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg.

foto : uwe stelling : diamanten och skštaren susanne ohme. grosser preis von deutschaland. foto: uwe stelling fšr fri publicering tom 20171015

Sprinterloppet Hamburg Cup bjöd på en härlig duell mellan Star Advisor Joli och Uzo Josselyn. Den senare gick vinnande ur striden efter en frenetisk avslutning
Hamburg Cup blev en härlig blågul duell mellan Star Advisor Joli och Uzo Josselyn (e. Love You). Star Advisor Joli och Kim Eriksson tog som väntat hand om ledningen inledningsvis och såg ut att ha full kontroll på händelserna när fältet svängde in på upploppet. Björn Goop hittade tredje invändigt med Robert Bergh-tränade Uzo Josselyn inledningsvis och fick luckan i mitten av slutsvängen. Det bet ruggigt bra för den nioårige hingsten över upploppet och man lyckades fånga in Star Advisor Joli i de absolut sista stegen. Uzo Josselyn fick 15.000 euro för segern.
– Det var full fart under loppet. Jag visste om att Kims häst är bra och därför sökte vi en invändig position, känslan var att det skulle bli svårt att vinna om vi skulle gå i andra- eller tredjespår. Jag kände 50 kvar att vi skulle kunna vara med och göra upp om segern. Han kändes bra hela tiden och höll sin fart och fick upp modet när ledaren blev trött, sade Björn Goop efteråt.

Lunch i Lyon
Bruce Springsteen 70 - Tribute
Glenn Strömberg 25 september
Svenskt Mästerskap 12 oktober

© Åbytravet 2019