Att vara hästskötare!

Sista veckan under mars mânad. Dessutom har vi gâtt frân vintertid till sommartid vilket gjorde det ännu mer deprimerande när det âter igen var mörkt ute i morse.
En av den mest stressfulla veckan inom fransk travsport infinner sig under denna sista vecka. Fler hästar än vanligt syns i anmälningslistorna. Lângt ifrân alla har chansen att komma med i loppen under denna tid.
Det finns ett datum under âret som är viktigast för alla de som äger/tränar nâgon av alla dessa ”vanliga” hästarna som vi ser runt om i landet. Alla de hästar som inte tjänar stora pengar pâ Vincennes kolstubb. De hästarna som likt mânga svenska hästar springer och tävlar om matpengar och blygsamma placeringar.
Skillnaderna mellan Svensk och Fransk travsport skiljer sig i detta avseende. Medan de i Sverige kan hâlla pâ med Brunte fram tills pensionsâldern oavsett resultat sâ betyder datumet 31 mars att det är sluttävlat för väldigt mânga franska hästar. Oavsett om det beror pâ ren otur i lopp av en eventuell blivande toppindivid eller enbart bristande kapacitet frân familjehästen i stallet sâ avgörs framtiden detta datum.
Den 31 mars sâ gäller en mall som enbart baseras pâ intjänade pengar för respektive ârgâng, och det är krângligt.Det finns en minimisumma som mâste ha passerats pâ de âtta fristarter alla hästar tilldelas i början av siin karriär.
Sen är det en annan lite högre prissumma som avgör vart man fâr fortsätta att startanmäla hästen pâ; indelat pâ storbanor, landsortsbanor, amatör och lärlingslopp.
Sen ytterligare en minimisumma som sen mâste passeras för att inte behöva kvala om mellan âtta nya fristarter.
Sâ har hästen inte passerat steg 1 av dessa intjänade pengarna efter den 31 mars sâ är enda chansen till fortsatt liv som tävlingshäst att pengarna intjänas pâ annat hâll i nâgot av grannländerna tills dess man kan gâ in i steg 2 och 3. Men majoriteten av dessa hästar som inte klarar steg 1 säljs vidare till utlandet för fortsatt tävlande eller blir kvar som promenadhäst eller avelshäst (om den nu har tillräckliga meriter för att fâ användas i fransk avel vill säga)
Stor och viktig debatt nu runt om i Sverige om hästskötarnas hârda verklighet. Hâller med allt som skrivs… Det är slitsamt. Kroppen âldras fortare än man vill. Krämpor, sömnbrist och annat tar pâ alla de som jobbar dagligen i alla stall runt om i världen.
Bara en insändare som jag läste idag fick mig att blanda mig i debatten. Ett fredagsbrev utskrivet av de högsta inom svensk trav funderade pâ om en bra lösning vore att underlätta jobbet som hästskötare genom att lägga ut markarbetet pâ nâgon annan. Sâledes kunde hästskötaren fokusera sig pâ hästarna.
Detta görs redan i stor utsträckning i mânga franska stall. Visst sâ underlättar det arbetsbördan för skötarna (i de fall dâ inte tränaren i stället ger fler passhästar att ta hand om) men i och med detta sâ tror jag att vi i framtiden fâr ännu större problem med kompetent personal i stallen.
Mycket av jobbet/samspelet skötare/häst bygger pâ att skötaren kan läsa av problem innan det verkligen blir ett problem. Med det menas att helhetsbilden är ytterst viktig. Sâ om skötaren bara kör och har hand om efterarbetet sâ missar vi flera viktiga steg i kunnandet och inläsningen av hästen.
Mockning är ju kanske inte det roligaste jobbet (förutom vintertid dâ det hjälper till att hâlla upp värmen) och dessutom är det tungt och säkert orsaken till flera framtida hälsoproblem som kan uppkomma i stigande âler.
Men det är genom mockningen man ser saker som kan vara varningstecken om hästens hälsa och välstând. Om allt är som vanligt. Avvikelser i boxen visar ofta pâ nâgot problem. Allt frân kolik till mindre problem.
I det läget vi sâllar ut vissa steg i hästens skötsel sâ tappar vi ocksâ förmâgan att läsa av den. Alla steg i hästens omvârdnad är viktiga. Sâ lösningarna borde ses om frân annat hâll. För fakta kvarstâr; allt för mânga skötare hinner inte längre att göra ett tillfredställande jobb. Och i det läget skötaren förlorar motivationen och orken sâ tappar travsporten ytterligare en viktig kugge i hjulet.
//
Monica Hellqvist

Julklappstips med rim!
Biljetter ute nu till Paralympiatravet 3 maj
Supertorsdag 6 mars

© Åbytravet 2024