031 - 706 66 00
info@aby.travsport.se

Två Åbyhästar till derbyt!

Robert Bergh lastade två hästar för derbyuttagningar under onsdagen. En outsider och en jätteskräll. Han åkte hem med två rejäla försöksvinnare.
– Nu känner man sig glad och avslappnad, säger han.
Allt handlade om Villiam i det första uttagningsloppet och egentligen ingenting om Raja Mirchi-sonen Spickleback Face som dessutom lottats till ett åttondespår. När Villiam galopperade efter ett fåtal meter fick loppet ett helt nytt ansikte med Lutfi Kolgjini i ledningen tillsammans med Speedy Face (e. Joke Face).
En position han inte var sugen på att släppa ifrån sig när Bergharn kom upp utvändigt med Spickleback Face. En position som ett varv senare blev tredje par utvändigt.
– ”Ludde” hade inte öppnat programmet ordentligt, skrattade Robert efteråt.
Det skulle handla om den duon upploppet ned. Kolgjini som gav full marschorder genom sista sväng och en Spickleback Face jagandes ute i tredjespår. Kort före mål tog han sig förbi och segern blev knapp men säker på 1.13,3a/2640 meter.
– Han är precis där jag vill ha honom nu, jag hade lite feeling för att han skulle göra ett bra lopp. Förstås inte vinna med Villiam med i loppet men vi har hittat väldigt rätt med honom på slutet. Jag hade känslan av att jag skulle hinna dit så han gick med bra flyt över mål.
Skötaren My Hedberg hade nära till leendet på stallbacken.
– Han älskar att tävla och jag älskar honom! Han är alltid glad, en häst man blir glad av helt enkelt, säger hon. Det är Countess AB I Luleå som äger hästen. 

Nytt offensivt upplägg

Robert Berghs andra bidrag i derbycirkusen var kapable Transcendence (e. Maharajah) som dock inte fått någon vidare utdelning under sommaren. Även här var upplägget offensivt och efter ett drygt halvvarv var han placerad utvändigt om ledaren med favoriten Alcoy – som hade en kort galopp genom första sväng – i rygg.
Trots favoriten i rygg och trots att Transcendence såg slagen ut genom sista sväng lyckades han hålla stången upploppet ned och vinna på 1.13,9a/2640 meter.
– Eftersom han galopperat där några gånger tidigare så ville jag inte störa honom eller kräva något extra i det läget. Det är en jäkla skalle på honom och han är bäst när han får tugga på och slippa störningsmoment, så ett sådant här upplägg passar honom och det var också planen.
Trots uteblivna prischeckar av det större slaget var han i final i Sprintermästaren.
– Ärligt talat har det väl varit lite tufft med jänkarna i Kungapokalen och sådär och han har kanske varit lite osnabb. Ägaren, Lars-Åke, har satsat på mig och därför ville jag ta ut honom i Kungapokalen.
Hemligheten bakom den här insatsen? Nybyggda backen i Hajom.
– Vi har gnuggat hårt där sedan senaste starten och det känns väldigt bra nu.
Vem Bergh kör i finalen är långt­ifrån spikat.
– Båda två är lite kluriga sådär, jag kommer nog att fundera lite över vilka som kört tidigare och så.
Mathilda Berghström sköter hästen som ägs av L-Å Eveberg Fastighetsutveckling AB

Lunch i Lyon
Bruce Springsteen 70 - Tribute
Glenn Strömberg 25 september
Svenskt Mästerskap 12 oktober

© Åbytravet 2019