FÖRSTA GÅNGEN PÅ EN TRAVBANA?

Här får du information om hur det funkar, ditt besök på travet blir mer intressant och roligare.

Mycket nöje och lycka till!

NYBÖRJAR­GUIDE

På denna sida får du som är ny på travet hjälp och information för att göra ditt besök enklare och roligare. Här följer några korta fakta, läs igenom och vi lovar att du får ut mer av ditt besök på banan.

Till höger kan du ladda ner en fil om hur du läser programmet, längre ner på sidan får du information om hur man spelar i de olika spelen. Längst ner på sidan hittar du förslag på olika aktiviteter som du kan boka till, dessa aktiviteter lämpar sig för er som är nya på travet men också för er som vill veta mer och få en upplevelse utöver det vanliga. Till exempel har vi stallbacksvisningar som är ett utmärkt sätt att inleda kvällen på för att få en rundvandring på stallbacken och en introduktion till travet.

Banan, distanser och startmetoder

  • Banans omkrets är 1000 meter, ett varv är alltså 1 km.
  • De vanligaste distanserna man tävlar över är 1640 m, 2140 m och 2640 m.
  • Hästarna springer motsols när de tävlar. Starten vid 2140 m sker framför publikplatserna. Starten för 1640 m och 2640 m sker på andra sidan.
  • Starten sker antingen med startbil eller med voltstart då hästarna travar i cirklar och startar när speakern säger 1, 2, kör!

Tävlingarna och spelen

  • Hästarna (hästägarna) tävlar om pengar i varje lopp. Ovanför varje lopp i banprogrammet kan man se hur mycket prispengar man tävlar om.
  • Prispengarna kommer i huvudsak från de pengar som folk spelar om.
  • Det finns olika spel. Det största är V75 och går oftast på lördagar. Andra Spel är V86, V64, V5, Dagens Dubbel, Vinnare och Plats & Tvilling. Läs mer om spelformerna på atg.se

Hästarna och kuskarna

  • Travhästar är en egen ras som är framavlade för att springa fortast i trav. En häst startar vanligtvis endast i ett lopp per tävlingsdag.
  • Hästarna har olika färger på sina nummerlappar (vojlockar) när de värmer upp. Färgerna visar vilket lopp de ska springa i. Gul är lopp 1, blå lopp 2 osv. Genom att titta i banprogrammet på loppets färg, kan du se vilken häst det är.
  • Kuskarna som kör är både så kallade amatörer och professionella.

Du är alltid välkommen att fråga våra spelvärdar eller i Informationen i entréhallen om du vill veta mer eller om du undrar över något.

 

Följ med i vår digitala Travskola för lära dig travets grunder!

 

Vinnare
Plats
V64
Dagens Dubbel
V5
Tvilling
V4
V86
V75
Biljetter ute nu till Paralympiatravet 3 maj

© Åbytravet 2025