About the race

Åby World Grand Prix är ett kommande travlopp för 4-åriga och äldre varmblodstravare, som kommer att köras på Åbytravet i Mölndal för första gången 2024. Loppet kommer att köras var fjärde år, och förstapriset i loppet kommer att vara 6 miljoner kronor. Datumet är den 10 augusti och distansen är 3140 meter.

Åby World Grand Prix is an upcoming trotting race for 4-year-old and older warm-blooded trotters, which will be run at Åbytravet in Mölndal for the first time in 2024. The race will be run every four years, and the first prize in the race will be SEK 6 million. The date is August 10 and the distance is 3140 meters.

Joviality inbjuden till Åby World Grand Prix den 10 augusti!

Åbys Sportchef Jon W Pedersen bjöd in vinnaren av Årets häst Joviality till Åby World Grand Prix. Hon är den första hästen inbjuden till världens största travlopp med 6 miljoner till vinnaren som körs den 10 augusti.

-Joviality är fantastisk och dessutom obesegrad på Åby. Hon har visat sig komplett i loppen och tredjeplatsen i Prix d’Amerique som femåring är fantastiskt. Årets häst är folkets häst så att bjuda in henne som första häst till Åby kändes givet, säger Åbytravets Sportchef Jon W Pedersen.

-Vi blev väldigt glada och stolta över inbjudan. Vi har pratat om Åby World Grand Prix och nu är vi inbjudna, så nu kan vi börja planera på allvar. Även om det är långt kvar till loppet så är det extra roligt att vara första hästen som får en inbjudan, det har hon verkligen gjort sig förtjänt av, säger hästens tränare Sabine Kagebrandt.

NYHETER KRING ÅBY WORLD GRAND PRIX-DAGEN 240201

Åby utvecklar årets största tävlingsdag årets Åby World Grand Prix-dag den 10 augusti.

Utöver de vanliga STL-försöken kommer banan även köra fyra större lopp och bland dem kommer det finnas ett renodlat fyraåringslopp för ston.

– Bertil Knutssons Minne som även körts tidigare kommer bli titeln på det loppet. Det finns lite dåligt med lopp för fyraåriga ston perioden mellan Stochampionatet till Derbystouttagningarna så det här kommer ligga rätt i tiden. Det lutar åt att det blir 300.000 kronor i förstapris och högst troligen kommer loppet köras över medeldistans. Det känns bra att lyfta just Bertil Knutssons Minne då Bertil var en väldigt viktigt person för Åbytravet säger Jon Walter Pedersen, sportchef och VD på Åbytravet.

Fyraåringsloppet Ragnar Thorngrens Minne har på senare år avgjorts samma tävlingsdag och består.

– Men nu för hingstar och valacker och så höjer vi förstapriset till 300.000 kronor även där. Dessutom höjer vi upp Åby Stora Montépris till en kvarts miljon i förstapris (125.000 kronor ifjol, red.anm.) och Stora Sprinterpriset som brukar vara stängt vid 3,5 miljoner i intjänade prispengar får ett lyft upp till 300.000 kronor i förstapris, säger Jon Walter Pedersen.

 

The horses

© Åbytravet 2024