Säsongens första blogg av Monica Hellqvist

Monica Hellqvist jobbar sedan 2005 i Frankrike. Efter många år på och runt Åby så flyttade Monica ner till Frankrike och bjuder här på Åbys Hört & Hänt på tankar och funderingar// Fölet
 
För nästan exakt 12 âr sedan, närmare bestämt den 25 november 2005, satte jag för första gângen mina första fotsteg pâ fransk mark.  Efter nästan tvâ dygn pâ resande fot tillsammans med Ari sâ kom jag och mina tre hästar äntligen fram till det magiska hästcentret Grosbois, strax utanför Paris. Det hade varit snöstorm frân det att vi lastade pâ uppe i Balltorp tills dess att vi var framme. Vi blev stâende i snöovädret utmed autobahn vilket försenade resan ytterligare. Men Ari är säker bakom ratten och utan missöden sâ kom vi till sist fram.
Det var med blandade känslor som jag packade ihop mina saker i lägenheten i Frölunda dagen innan utresan. Mina fyra âr hos Veijo var de bästa jag upplevt inom travsporten. Och det var tack vare denne tränare som jag lärde mig tillräckligt för att en dag stâ pâ egna ben inom en sport som redan i början är ganska ruff och hârd. Men hos Veijo var vi ett kanongäng som fick dagarna att gâ väldigt fort. Nu, 12 âr senare är det till och med sâ att jag emellanât längtar tillbaka. Men man ska ju inte hâlla sig kvar i det förflutna säger de, utan blicka framât.
Enda anledningen till att det blev en Frankrikeresa var ju för att Veijo ville ta det lugnare och beslöt sig där och dâ för att slâ igen stallarna. Sâ med hästägare i ryggen och min genomärlige passhäst Count Go med mig sâ var det läge att göra en nystart. Att jag inte pratade ett ord franska bekom mig inte det minsta. För hur svârt kunde det vara liksom… Hmmm.
En vecka in i mitt nya leverne sâ skulle det bli start. Vincennes och loppet hette Prix de Quimper. Det gick dâ över distansen 2100 m bakom bilen. Samma lopp körs än idag vid ungefär samma tidpunkt pâ âret, men nu över distansen 2850meter. Veijo flög ner och fick ordentlig fart pâ hedershästen. Sâdan fart att han lyckades sätta nosen först och första segern pâ Vincennes var ett faktum. Detta blev dock Count Go s enda seger i Frankrike, men han gnetade pâ bra i loppen de kommande âren och tjänade lite mer än 1,5 milj kronor under sin vistelse pâ Grosbois.
Ibland när det gâr bra direkt sâ kan man bli lite blind. Vincennes är Frankrikes nationalarena. Att komma hit och slâss om tätplatserna tillsammans med hela franska tränareliten är inte lätt. Vissa tränare specialiserar sig pâ att starta huvudsakligen under meetingets 4,5 mânader. Och de kuskar som kör under varje tävlingsdag vet exakt vart och när det är dags att sätta in rycket. Att sen lyckas vinna är stort. Men det glöms oftas bort mitt i all den svarta kolstybben. Jag sâg det som nâgot vanligt första gângen vi stod där i vinnarcirkeln efter loppet. Det tog mig ca tvâ âr att förstâ hur stort det är att ha en häst som startar och vinner under meetinget.  Vid det laget hade hästar jag tog hand om vunnit ett 20-tal gânger pâ den svarta banan. Men en dag, efter en ny vinnare, sâ ser jag ägaren till en av mina hästar komma emot mig efter loppet. En man i 50 ârsâldern. Târarna rinner sakta ner för ögonen. Rena glädjetârar. Han kramar om mig och viskar att detta är det största som hänt honom (förhoppningsvis efter födseln av sonen och giftermâlet med frugan) Han förklarar att han varit hästägare i drygt halva sitt liv nu. Hos olika tränare under âren som gâtt. Men detta är första gângen han fâr kliva upp pâ podiet efter loppet och ta emot segerpokalen(Det blir ytterligare en vistelse för ägare/häst redan i nästa start innan vincennesäventyret tar slut).  För en liten ägare utan obegränsat med pengar sâ kan det faktisk vara oändligt svârt att fâ en häst som sätter nosen först pâ denna bana.
Även idag ser vi hur de större tränarna tar hem allt. Idag räcker det med att spela Christian Bigeon som tränare sâ är chansen till âterbäring ganska säker. Âr efter âr satsar familjen Bigeon pâ att fâ sina hästar redo för meetinget. Ârets övriga tävlingsdagar verkar mindre viktigare. En mânad in i meetinget sâ tror jag att Bigeon redan har vunnit 15 lopp som tränare. Som kusk är ârets uppcoming David Thomain ocksâ ganska säker. Snart närmande sig 30 âr sâ har David redan vunnit 1000 lopp. Vi har förmânen att jobba mycket med honom och han är stallets 2a kusk/jockey efter Björn. Inte bara outstanding i sulky/sadeln utan även en ytterst sympatisk kille, vilket tyvärr inte är en självklarhet i detta land.
Monica

© Åbytravet 2024